Poznavanje stranog jezika povoljno utječe na vaš osobni život, upoznavanje novih prijatelja te komunikaciju s drugima, ali ima veliku ulogu i na poslovnom planu.

Na koji način strani jezici mogu djelovati kao ubrzivači karijere?

Osim što poznavanje drugog ili stranog jezika povoljno utječe na vaš osobni život, upoznavanje novih prijatelja ili komunikaciju s drugima, ono može itekako utjecati i na vaš poslovni život.

Probrali smo 5 pouzdanih načina na koje poznavanje jednog stranog jezika ili više njih može utjecati na napredak u karijeri i u poslovnom svijetu.

strani jezici, karijera, poslovni razvoj

Veće šanse za zaposlenje


Ovisno o području interesa i ciljanom radnom mjestu, ono što može poslužiti kao vrijedno razlikovno sredstvo poslodavcima prilikom odabira kandidata upravo može biti poznavanje određenih stranih jezika. Hrvatski osnovnoškolski i srednjoškolski obrazovni sustavi podržavaju, potiču i razvijaju višejezičnost. Iz njih svake godine proizlaze nove generacije mladih osoba koje barataju znanjem više stranih jezika. Stoga je logično pitanje kako konkurirati na tržištu rada ako ne posjedujemo istu ili višu razinu znanja od njih.

„Odgovor na to jest poboljšanje razine poznavanja stranog jezika ili učenje novog jezika, ali manje čestog.“

Nove poslovne prilike


Poznavanje stranih jezika otvara vrata za cijeli niz poslovnih prilika i mogućnosti za razvoj karijere. Ovisno o prirodi posla i broju stranih jezika koje posjedujete, uvelike možete profitirati ako svoje nadređene upoznate s činjenicom da vladate stranim jezicima. Poslovne prilike i primjenjivost takvoga znanja leže u gotovo svim granama i sektorima poslovanja: prodaji, administrativnim poslovima, marketingu, turizmu, telekomunikacijama, bankarstvu, pravu, podučavanju, odnosima s javnošću itd.

Veća vrijednost zaposlenika


Nećemo pogriješiti ako kažemo da zaposlenik koji vrlo dobro vlada nekim stranim jezikom (ili dapače, više njih) za poslodavca (postojećeg ili potencijalnog) predstavlja dobit, kvalitetu i vrijednost. Ta je dobrobit dvojaka: s jedne strane, poslodavci imaju na raspolaganju tu sjajnu prednost i kvalitetu svojih zaposlenika. S druge strane ti zaposlenici posjeduju bogatstvo ne samo poznavanja jezika, već i kulture i običaja. Ta dodana vrijednost je ujedno i njihova prednost – uz temeljno sporazumijevanje tu je i razumijevanje jezika i samih ljudi.

Nove prilike za napredovanje


Na koji način poznavanje stranog jezika može predstavljati priliku za napredovanje? To može biti slučaj prvenstveno ako se radi o nekom specifičnom jeziku ili ako je znanje stranog jezika na izvanrednoj razini. U poslovnom smislu, taj preduvjet otvara prostor za svojevrsnu specijalizaciju, sužavanje fokusa i područja djelovanja te generira posve specifičan posao. Takav je zaposlenik kandidat za napredovanja, promaknuća i za više pozicije u korporativnoj hijerarhiji. Osim toga, takav zaposlenik često ima priliku uživati u čestim putovanjima i usavršavanjima u odabranim područjima.

Bolje znanje materinskog jezika


Iako zvuči proturječno, ali što ste bolji u stranom jeziku, to ste bolji i u poznavanju svojeg materinskog jezika. Na koji točno način? Tijekom učenja stranog jezika mnogo se pažnje pridaje gramatici i rečeničnim strukturama. Iako to možda ne zvuči toliko uzbudljivo i zanimljivo (čast iznimkama!), može biti iznimno korisno i za komunikacijske vještine na materinskom jeziku.

„Što više pažnje obraćate na pravila u stranom jeziku, više ste svjesni pravila koja vrijede u materinskom jeziku, što unapređuje vaše pismeno i usmeno izražavanje.“

Zaključak


Što više stranih jezika znamo, to se više prilika javlja za poslovni napredak. Možda se vaš direktor upravo vama obrati za pomoć oko dokumentacije ili korespondencije sa stranim klijentima. Te dodatne odgovornosti povećavaju sigurnost vašega radnog mjesta, plaće i prilika za napredovanje. Stoga, što čekate? Naučite novi strani jezik ili usavršite znanje koje već imate, a mi vam u tome možemo pomoći.

povezani sadržaj