Iza velikih postignuća prvenstveno stoje postavljeni ciljevi, a da bismo došli do njih moramo biti spremni utrošiti svoje vrijeme i ustrajati u onome što želimo.

Gorite od želje da postignete nešto veliko u svom životu: istrčite maraton, napišete knjigu, obogatite se, postanete slavni i uspješni…

Ustrajnost pretpostavlja veliku količinu utrošenog vremena u postizanju željenog cilja, a isto to vrijeme je ključan faktor u konačnom suočavanju samih sa sobom u pogledu nastavka ili odustajanja od određenih aktivnosti, želja i ciljeva. Motiv koji se ponavlja u prethodnoj rečenici je vrijeme, stoga ćemo se fokusirati na vrijeme kao ključan faktor uspjeha.

Gotovo se svako postignuće može preračunati u vrijeme. Da biste napisali knjigu, postali vrhunski kuhar ili naučili svirati neki instrument, treba vam stotinjak, pa i nekoliko tisuća sati predanog rada.

Velika postignuća, poslovni i osobni razvoj

Naravno, svatko od nas ima svoj tempo i način učenja, ovisno o cilju i motivaciji. Također, za ono što volimo raditi vjerojatno nam treba znatno manje vremena nego za ono što nam i nije toliko drago ili nam jednostavno ne ide. Ukratko, najveća je razlika između uspjeha i neuspjeha ukupno uloženo vrijeme.

„Vrijeme je faktor koji je uvijek potreban. Ako ste spremni na to, napravite sljedeći korak i „platite cijenu“ tog angažmana.“

Što to znači?

To se „plaćanje cijene“ prvenstveno odnosi na odricanje i preraspodjelu dostupnog vremena. Dan je ograničen na samo 24 sata i svatko od nas ih koristi na svoj način, npr.: na spavanje odlazi 7 sati, put do i od posla traje sat vremena, 8 sati na poslu, 2 sata za ručak i pospremanje doma, 2 sata gledanja televizije i ostatak na sve ostalo.

Pitanje je biste li mogli djeliće vremena predviđenog za neku od tih aktivnosti odvojiti i ostaviti za nešto novo i drugačije? Biste li mogli uštedjeti na vremenu za putovanje prema poslu i kući prilagodbom radnoga vremena pa da izbjegnete gužve? Biste li mogli manje vremena odvajati za gledanje televizije i društvene mreže za preraspodjelu tog vremena na neku drugu aktivnost?

„Ključ je u dosljednosti – samo dosljedno odvajanje i prikupljanje malih komadića vremena mogu imati nekakav utjecaj.“

Treća je faza akumuliranje. Čega, pitate se? Pogledamo li velika postignuća, ona su najčešće produkt akumulacije brojnih aktivnosti, tj. kulminacija slijednih događaja.

Objasnit ćemo na primjeru. Recimo da želite napisati knjigu. Počinjete s malim korakom, pa pišete blog. Polagano, počinjete primjećivati pozitivne reakcije okoline i da zadobivate publiku, pa vam pisanje preraste u posao sa strane. Korak po korak i već imate 10 članaka za napisati tjedno, a radite i na romanu.

Predanost lako može prerasti u potrebu. Kao i svima, ponekad vam jenjava želja za pisanjem, no ponekad vam je teško prestati pisati. Primijetite da ste nešto stvorili što vas gura dalje.

Potrebno je samo prepoznati što je to što želite i uložiti u to vrijeme. A potom usmjerite sve svoje snage u akumulaciju aktivnosti koje će, tijekom vremena, dovesti do željenog cilja.

povezani sadržaj