Na ovom svijetu samo mijena stalna jest.

Ivan Gundulić

Kako se nosimo s promjenama

Da su promjene neminovnost i da su sastavni dio našeg života nije nikakva tajna. Ako teoretski razgovaramo o promjenama i trebamo odgovoriti na pitanje smatramo li da je promjena dobra stvar gotovo svi smo skloni reći da su promjene potrebne, da stvari treba mijenjati, da je određeni način rada ili razmišljanja jednostavno „dao svoje“. No, to je samo početak priče o promjenama. Ako pitanje glasi „Tko se želi promijeniti?“ situacija je znatno drugačija. Kad shvatimo da niti jedna promjena nije moguća ako se mi sami ne promijenimo nismo baš više tako jako „zagrijani“ i spremni za promjenu.

Jedan od trenutno ključnih aspekata promjene je raznolikost i uključivost na radnom mjestu. Cilj je stvoriti radno okruženje u kojem svaka osoba, bez obzira na svoje osobine, ima jednake mogućnosti i osjeća se prihvaćenom. Međutim, prihvaćanje različitosti nije uvijek jednostavno, pogotovo kad se trebamo suočiti sa svojim nesvjesnim pristranostima i predrasudama.

Zapošljavanje stranih radnika danas je naše „novo normalno“. Kao i svaka priča i ova ima dvije strane medalje. S jedne strane, novi su se ljudi većinom dosta dobro snašli, vrijedni su i trude se, a s druge strane povremeni nesporazumi, drugačiji načini razmišljanja i njihovo nepoznavanje jezika dovode do tenzija i narušenih odnosa. Osim toga, ova je situacija otvorila i neke „stare rane“. Dolazak stranih radnika samo ih je izvukao na „svjetlo dana“.  I prije njihova dolaska je znala izostajati kvalitetna suradnja i timski rad zbog neprihvaćanja različitosti; neprihvaćanja različitih načina razmišljanja i stavova, gdje posebno mjesto zauzima međugeneracijski jaz koji traži odgovor na pitanje kako raditi i komunicirati s generacijom Z. U kontekstu promjene, emocionalna inteligencija, empatija  i komunikacijske vještine naši su ključni alati i „pomagači“ u koje svakako vrijedi investirati trud i vrijeme.

 

Zbog čega nam promjena predstavlja izazov  

 • Udobnost u poznatom: Skloni smo tražiti sigurnost i stabilnost, želimo se osjećati ugodno i biti u poznatom okruženju, sačuvati svoju rutinu i biti u zoni komfora.
 • Strah od nepoznatog: Promjene često donose nepoznato, što može izazvati osjećaje nesigurnosti i straha.
 • Gubitak kontrole: Promjene često dovode do gubitka kontrole nad situacijom i to kod nas izaziva osjećaj nemoći i frustracije.
 • Nedostatak informacija ili podrške: Nedostatak jasnih informacija ili podrške može otežati proces prilagodbe promjenama, a nedostatak komunikacije ili nedostatak razumijevanja može pogoršati osjećaj nesigurnosti.
 • Navike i obrasci ponašanja: Imamo tendenciju držati se svojih postojećih navika i obrazaca ponašanja, što otežava prihvaćanje novih načina rada ili života koji dolaze s promjenama.
 • Emocionalne reakcije: Promjene mogu izazvati različite emocionalne reakcije poput tuge, ljutnje, ili tjeskobe, koje nam uvelike mogu otežati proces prilagodbe.
 • Nedostatak samopouzdanja: Nedostatak samopouzdanja ili strah od neuspjeha može otežati prihvaćanje promjena, a osjećaj nepripremljenosti ili nedostatka vještina često izazova otpor.

 

Kako kroz raznolikost i uključivost ubrzati pozitivnu promjenu

Naravno, prvi korak je umjesto „guranja glave u pijesak“ i čekanja da se situacija riješi sama od sebe, priznati da problem postoji i potražiti rješenje. S jedne strane, važno je  osvijestiti važnost uključivosti na radnom mjestu te potaknuti bolju suradnju i, s druge strane, pomoći stranim radnicima da se što bolje uklope u novu sredinu i svladaju jezik.

Raznolikost i uključivost na radnom mjestu svakako je tema koju trebaju proći svi zaposlenici. Na taj način cijela kompanija može početi razmišljati o pozitivnim promjenama koje treba provesti.

Međutim, samo se upoznati s pravilima i stati na tome svakako nije mudra strategija. Sigurno ne želite da vaši zaposlenici osjećaju da im se nešto nameće i da kompanija samo zadovoljava formu. Pravila neće zaživjeti ako o njima ne razgovaramo i ako kroz međusobnu razmjenu mišljenja i iskustava ta pravila ne dobiju pravi smisao.  Preporuka je organizirati edukacije i radionice na temu emocionalne inteligencije i osvještavanja nesvjesnih pristranosti.

Naši su mozgovi bombardirani s toliko informacija da koriste prečace kako bi održali brzinu procesuiranja. Informacije spremamo u unaprijed pripremljene „ladice“ kako bi nam te informacije imale smisla. Međutim, u tom pokušaju da bude brz i efikasan, naš mozak i griješi. I ljude procjenjujemo na vrlo sličan način i isto smo ih skloni staviti u „ladice“ koje se temelje na stereotipima i našem osobnom iskustvu. Naravno, cilj edukacije na temu nesvjesnih pristranosti nije u potpunosti ih se osloboditi jer to nije moguće, budući da smo 90% vremena na autopilotu. Međutim, ako svoje pristranosti osvijestimo, mudrije ćemo birati svoj način ponašanja i komunikacije.

Isto je tako važno odvojiti vrijeme za temu upravljanja promjenama jer trebamo osvijestiti što se s nama, članovima našeg time i kolegama točno događa u procesu promjene i kako sebi  i drugima možemo taj proces olakšati.

 S dolaskom stranih radnika, sve više radnih mjesta postaje multikulturalno i multietničko, i cilj nam je omogućiti im što uspješniju prilagodbu novoj kulturi i jeziku. Ova interkulturalna interakcija naravno donosi izazove, ali i obilje mogućnosti za učenje i rast. Prihvaćanje stranih radnika i njihovih različitosti zahtijeva otvoren um i spremnost za promjene.

Osim toga, podrška stranim radnicima u procesu prilagodbe njihovom novom okruženju ključna je za njihovu uspješnu integraciju i to ne samo u kompaniju, nego i društvo općenito.  To svakako uključuje učenje hrvatskog jezika koje im olakšava razumijevanje informacija i sprječava nesporazume. Postaju uspješniji u komunikaciji s kolegama, nadređenima, klijentima i kupcima i ubrzava se njihov profesionalni razvoj. Kad se strani radnici osjećaju sigurnima u svoje jezične vještine, povećava se njihovo samopouzdanje i u profesionalnom i u osobnom životu. To ih potiče da budu aktivniji i proaktivniji u različitim situacijama, što će imati pozitivan utjecaj na njih osobno, kao i na cijeli tim i kompaniju.

Poznavanje jezika im isto tako olakšava uspostavljanje kontakata i izvan radnog okruženja i upravo to širenje socijalne mreže značajno doprinosi osjećaju pripadnosti i sreće u novoj sredini.

 

Što dobivate ako promjeni i uključivosti pristupite na pravi način

Naravno, da je What’s in it for me pitanje i ovdje nezaobilazno :). Kompanija koja ovoj temi odluči pristupiti na pravi način za sebe zaista dobiva puno. Navest ćemo ključne prednosti:

 • Poboljšana komunikacija i suradnja: Zaposlenici postaju svjesniji pozadine pojedinih ponašanja i osjećaju se ugodnije u komunikaciji s kolegama iz različitih kultura. Bolje poznavanje hrvatskog jezika doprinosi boljem prihvaćanju od strane kolega, kao i pozitivnim povratnim informacijama klijenata i kupaca.
 • Bolja suradnja među timova: Različite perspektive i iskustva koje donose raznoliki timovi rezultiraju kreativnijim rješenjima i boljom suradnjom.
 • Povećana svijest o kulturnoj osjetljivosti: Zaposlenici postaju osjetljiviji na kulturološke razlike i razvijaju veću sposobnost prilagodbe i razumijevanja.
 • Bolja integracija novih zaposlenika: Strani radnici lakše se uklapaju u radnu sredinu i lokalnu zajednicu zahvaljujući podršci i resursima koje su dobili kroz program.
 • Smanjenje predrasuda: Edukacija o raznolikosti i uključivosti pomaže u smanjenju predrasuda i stereotipa među zaposlenicima
 • Poboljšana radna atmosfera: Radna je atmosfera pozitivnija i zaposlenici osjećaju veću pripadnost kompaniji.
 • Povećana produktivnost: Bolja komunikacija, suradnja i radna atmosfera rezultiraju povećanom produktivnošću timova i pojedinaca.
 • Jačanje korporativne kulture: Fokus na raznolikost i uključivost postaje sastavni dio korporativne kulture, što poboljšava reputaciju kompanije među zaposlenicima i vanjskim dionicima.
 • Povećana lojalnost zaposlenika: Zaposlenici razvijaju veće povjerenje u kompaniju koja pokazuje brigu o njihovoj dobrobiti i potiče raznolikost i uključivost, zahvaljujući čemu postaju lojalniji i angažiraniji.

Vjerujemo da će vas navedene prednosti motivirati na akciju. Neka vam prvi korak bude prijava na HT webinar „Upravljanje promjenama“ u kojem će vam HalPet-ova trenerica Sonja Harapin Štrbac dati praktične savjete i provjerene strategije kako se nositi s promjenom.

 

Vidimo se 😊

povezani sadržaj