Saznajte kako se nositi s nepredvidivim okolnostima koje ne možete kontrolirati i oboružajte se dvjema moćnim strategijama – predajom i akcijom.

O čemu se točno radi?

Kako ste prilagodili svoj svakodnevni život novim, nepredvidivim okolnostima? Kako se osjećate dok gledate vijesti o broju zaraženih koronavirusom i očekujete nove mjere koje će dodatno suziti vaš „manevarski“ prostor? Jesmo li spremni na život i posao online? Ako tražite odgovore na pitanja Što mi se zapravo događa? i Što mogu poduzeti i kako? predlažemo da u nastavku istražite gdje najčešće zapinjete i isprobate konkretne savjete koje ćete ovdje naći. Saznat ćete kako se nositi s okolnostima koje ne možete kontrolirati i oboružati se dvjema moćnim strategijama – predajom i akcijom.

Prepoznajte zamke u koje upadamo

1. zamka: Vjerujem da jaka samokontrola i kontrola uvijek pomažu

Budimo iskreni – trošimo jako puno energije i vremena na ono što ne možemo promijeniti i kontrolirati. Što se tiče drugih ljudi, bez obzira na to što imamo određeni utjecaj i kontrolu, zapravo ne možemo kontrolirati njihove misli, reakcije i ponašanje. Ne možemo potpuno kontrolirati ni npr. svoje zdravlje – možemo zdravo jesti i vježbati redovito, no tu je još i genetika ili npr. nesreća ili elementarna nepogoda koje nas mogu zadesiti.

Ako se previše trudimo ne izgubiti samokontrolu u okolnostima koje „nisu normalne“ i kontrolirati druge ljude i okolnosti kad to nije moguće, rezultat je frustracija.


2. zamka: Najbolje je da se odmah pripremam i usredotočim na najgore

Ako se koncentriramo isključivo na najgori mogući scenarij koji se možda nikada neće dogoditi, zaglavit ćemo i nećemo poduzeti ni ono što možemo. To naravno ne znači da nećemo razmišljati o rizicima i opasnostima jer to može biti opasno i za nas i za druge. Hoćemo i trebamo, ali se prije svega treba posvetiti onome što je u našoj moći, a ne ovom ili onom scenariju u našoj glavi.


3. zamka: Najbolje da ništa ne poduzimam
ionako ništa ne mogu promijeniti

Ovakva odluka može biti vrlo opasna jer se odričemo bilo kakve odgovornosti. Imajte na umu da na ovaj način kontrolu zapravo prepuštate drugima i osjećaj bespomoćnosti će samo rasti. S takvim razmišljanjem energiju najčešće trošimo na „kukanje“ i samosažaljevanje umjesto na djelovanje.

Što činiti umjesto toga?

Umjesto da se trudite povećati samokontrolu i kontrolu onog što ne možete kontrolirati, počnite strateški upravljati sobom. Ta se vještina zove samoupravljanje. Znati upravljati sobom znači znati kad je samokontrola i kontrola poželjna, a kad treba „malo olabaviti“.

Učinkovite strategije za kontrolu nepredvidivih okolnosti

Sada ćete saznati kako primijeniti i kombinirati dvije učinkovite strategije – predaju i akciju.


1. strategija – predaja

Situacije u kojima nemamo kontrolu, i prije korone i zagrebačkog potresa, nisu nam nepoznanica – bolest, smrt člana obitelji, poplava, prometna nesreća… Druge, manje ekstremne situacije su npr. već spomenuta nemogućnost da zaspimo i da zaustavimo neželjene misli. U takvim okolnostima, ako se trudimo kontrolirati ih, rezultat će najčešće biti kontraproduktivan – ostajemo budni još duže, a neželjenih se misli sve teže riješiti. Rješenje je manje kontrole, umjesto više. Predajte se onome što ne možete kontrolirati i prihvatite da u danom trenutku ništa ne možete učiniti da situacija nestane ili bude drugačija.

Važno!

Predaja kao strategija nije isto što i prepuštanje negativnim mislima ili davanje dozvole drugima da nas kontroliraju. Ako se predajete strateški, predajete se svjesno i namjerno. Predaja kao strategija isto tako ne znači odustati i izgubiti nadu. Potrebno je ostaviti se uzaludnog truda da kontrolirate ono što ne možete kontrolirati i istovremeno svoje napore i energiju usmjerite na ono što je u vašoj moći.


2. strategija – akcija

Ako ne možete ništa učiniti da promijenite trenutnu situaciju, to ne znači da se s tom situacijom ne možete aktivno nositi. Posegnite za tehnikama samopomoći u kriznim situacijama poput stjecanja otpornosti na udarce (rezilijentnosti), antistresne gimnastike, strategija za upravljanje stresom, budite sam svoj motivator i učinite pozitivno razmišljanje svojom novom navikom. Srećom, sve ove tehnike možete naći i usvojiti online i na taj način činiti upravo to – aktivno se nositi s trenutnom situacijom.

Sile van vaše kontrole vam mogu oduzeti sve što posjedujete, osim jedne stvari – vaše slobode da odaberete kako ćete reagirati na situaciju u kojoj se nalazite.

Viktor Frankl

Razmišljajte pozitivno

Donosimo i jednostavnu antistresnu vježbu:

  • Sjednite na rub stolice.
  • Isprepletite prste iza leđa.
  • Naginjite se naprijed i polako ih podižite toliko da osjetite kako se vaša pleća istežu.
  • Udahnite polako i tako podižite prsa.
  • Izdahnite i opustite ramena tako da su daleko od ušiju.
  • Zadržite dah 10 – 15 sekundi.
  • Polako opustite ruke i vratite ih uz tijelo.
  • Vratite tijelo u prvotni položaj.
  • Ponovite vježbu 5 ×.

Sve će vam spomenute tehnike pomoći promijeniti prirodu trenutne situacije ili promijeniti kako o njoj mislite i kako se osjećate. Na taj se način oslanjate na vlastite resurse, imate više opcija u datim okolnostima i ne trošite nepotrebnu energiju na ono što ionako ne možete promijeniti. To znači baviti se emocijama i osjećajima koji su prisutni u trenutku u kojem jesmo, umjesto da nastojimo kontrolirati okolnosti u kojima se nalazimo.

Kad smo s drugim ljudima, strategija akcije znači i komunikaciju naših osjećaja i emocija. Iskrenost potiče empatiju i gradi kvalitetnije odnose koji su nam sada više nego potrebni.

Zaključak

Trenutna nas situacija bolno podsjeća da ne možemo sve kontrolirati i da je ovo pravi trenutak da se preispitamo kako „plivamo“ u takvim situacijama i naučimo kako se bolje snaći te pomoći i sebi i drugima. Pomoću dviju moćnih strategija – predaje i akcije, i opcija koje one nude – uspješnije ćete se nositi s okolnostima koje ne možete kontrolirati. Imajte uvijek na umu da bez obzira na ograničenu moć kontrole, uvijek imate izbor kako se uhvatiti ukoštac s osjećajima i stanjem svoga tijela i uma koji su rezultat okolnosti koje ne možete kontrolirati.

povezani sadržaj