Prisutnost je neizostavan dio utjecaja. Osoba s najviše prisutnosti je ujedno i najutjecajnija. Želite li biti uvjerljivi i uspješno utjecati na druge, budite potpuno prisutni u sadašnjem trenutku, maksimalno uključeni i puni energije. Ovaj Power Up reći će vam kako to postići.

LEARN

Zamislite situaciju. Zbog problema u školi trebate utjecati na svog tinejdžera i potaknuti ga na učenje. Dolazite kući iscrpljeni, zarobljeni u svoje misli i brige, a ujedno znate da trebate odraditi svoju roditeljsku dužnosti – vršiti pozitivan utjecaj. Dok još raspremate stvari od kupovine u lokalnom dućanu, izgovarate rečenicu: Ema, ne trudiš se dovoljno. Trebaš više učiti. Uloženi će ti se trud na kraju isplatiti. Vidjet ćeš. Budi uporna.

Mislimo da smo „svoje rekli“ no ove smo riječi zapravo „bacili u vjetar“.  Znate i sami da ne možete ostaviti dojam na kćer u tom stanju neprisutnosti. Jednostavno, neuvjerljivi ste. Utjecaj će izostati, jer vaš tinejdžer tu vašu rečenicu jednostavno neće registrirati.  A vi očekujete promjenu?!

Za utjecaj su potrebni maksimalna prisutnost, fokusiranost i uključenost. Kad ti elementi u komunikaciji postoje, energija teče od vas prema drugoj osobi i obrnuto. Toliko snažno da se može gotovo opipati. Što se više usmjerite na postizanje prisutnosti i pokretanje energije druge osobe, to ćete uspješnije uspostaviti kvalitetan odnos i vaša će moć utjecanja biti veća.

Iz tog je razloga važno u komunikaciji postavljati pitanje: Jesam li doista potpuno prisutan/na i tijelom i duhom?

Pogledajte kratki video i saznajte što trebate učiniti u situaciji u kojoj trebate pokazati moć utjecanja.

PRACTICE

U narednih nekoliko dana vježbajte prisutnost.

Uz savjete kako prakticirati prisutnost izgovarajte rečenice koje imaju za cilj utjecaj. Svakodnevno ih ima pregršt, poput ovih navedenih:

 • Mogu li ti nešto reći? Danas mi doista izgledaš loše. Molim te, uzmi barem 2 dana godišnjeg i naspavaj se.
 • Možeš li ovaj tjedan odvojiti sat vremena za mene? Doista trebam tvoju pomoć.
 • Osmijeh će ti pomoći da prebrodiš najteže trenutke. Sigurna sam.
 • Znam da ne voliš utakmice, ali stvarno bih volio da odeš sa mnom na ovu. To bi mi puno značilo.
 • Iako nije idealan dan za team building, sigurna sam da će naš neustrašivi tim prihvatiti ovu otežanu okolnost kao izazov i odnijeti pobjedu i ove godine

COMMUNICATE

Prošlo je najmanje 48 sati nakon što ste svjesno počeli uvježbavati prisutnost.

 1. Razmislite:
 • Koje ste pozitivne pomake i promjene primijetili na sebi?
 • Kako su reagirali sugovornici?
 • Koje ste dodatne napore još mogli uložiti, a niste?
 • Kako ćete dalje primjenjivati ovo znanje?
 1. Kad steknete dovoljno sigurnosti za primjenu ove vještine, prenesite svoje znanje i iskustvo najmanje jednoj osobi kojoj bi to bilo korisno.

povezani sadržaj