Imate li nešto što vam može pomoći smiriti zahtjevnog klijenta (kupca, gosta ili sugovornika…)? A kad smo već kod toga, imate li i nešto za ublažavanje loših vijesti? Imamo! Ovaj LPC Power Up ponudit će rješenje, 3F tehniku.

LEARN

U vrijeme zahtjevnih, ponekad opravdano ljutih ili možda pomalo razmaženih kupaca povišeni tonovi nisu rijetkost. HalPet klijenti i polaznici često žele znati uspostaviti kontrolu nad komunikacijom upravo kad su pred njima zahtjevne situacije.

O komunikaciji u takvim situacijama možemo pričati nadugačko i naširoko te ponuditi brojna rješenja. Ali nećemo. Ovaj LPC Power Up nudi jednostavnu tehniku FEEL – FELT – FORWARD kojom ćete smiriti svakog zahtjevnog sugovornika ili pak amortizirati loše vijesti. Kako znamo da tehnika funkcionira? Jednostavno. Isprobali smo je nebrojeno  puta u praksi kao i naši vjerni učenici, a rezultati su sjajni. Ipak, kao i kod svih komunikacijskih tehnika, imajte na umu da komunikaciju ne čini samo ono što ćete reći već i ono kako ćete reći. Stoga uspjeh tehnike ovisi o usklađenosti vaše poruke s vašim glasom i govorom tijela.

Kao i kod ostalih naših tehnika, bit leži u jednostavnosti! 3F tehnika se sastoji, razumljivo, od 3 koraka, tj. 3 rečenice koje treba nizati jednu za drugom. Započnite svaki korak na sljedeći načine:

 

Pogledajte 2 primjera.

I to je to! Budite sigurni da ova jednostavna Power Up 3F tehnika može biti vaš spas kada pred sobom imate zahtjevnog  ili ljutitog sugovornika. 

PRACTICE

Kako uvježbati 3F tehniku? Krenite s manje zahtjevnim sugovornicima i situacijama. Npr. kći ne želi pisati zadaću i ljuti se kad je tjerate, sin se ne „skida“ s igrica i protestira što ga sputavate jer je sve za školu napravio, supruga se ljuti jer želi na koncert, a vama se nikako ne ide, susjed se žali na buku u stanu…

A kad se osjetite dovoljno sigurnima, upustite se i u „teže“ – kolege, nadređeni, korisnici, klijenti…

Za najbolji rezultat naša je preporuka da ovu formulu isprobate na što više različitih situacija unutar sljedeća dva tjedna.

COMMUNICATE

Prošlo je dva tjedna nakon što ste svjesno počeli uvježbavati 3F tehniku.

1. Razmislite:

  • Kako su reagirali sugovornici?
  • Koje ste pozitivne pomake i promjene primijetili na sebi?
  • Koje dodatne napore možete uložiti u 3 F formulu (glas, govor tijela, odabir riječi, EQ…)?

2. Kad osjetite sigurnost u primjenu 3F tehnike, prenesite svoje znanje i iskustvo najmanje jednoj osobi kojoj bi to bilo korisno.

povezani sadržaj