Europski dan jezika obilježavamo kako bismo se upoznali s bogatstvom jezika u svijetu i kako bismo podigli svijest o vrijednosti učenja stranih jezika.

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna

Provjerite koliko dobro poznajete europske jezike i zanimljive činjenice o njima u kratkom kvizu 😉

Zašto obilježavamo Europski dan jezika?

europski dan jezika

Na Europski dan jezika možemo se zapitati kakav bi svijet bio da nema jezika

Teško je uopće zamisliti takvo što.

Jezik je sastavni dio naše svakodnevice, našeg života, naše komunikacije. Gdje se god nalazili, jezikom oblikujemo i izražavamo svoja razmišljanja, osjećaje, želje, misli i ideje cijelom svijetu i svima koji nas okružuju.

U današnjem globaliziranom svijetu, na cijeni su oni koji umiju jasno komunicirati s govornicima drugoga jezika. Danas više ni radna mjesta ni edukacijske mogućnosti nisu sputani geografskim ograničenjima, stoga nitko od nas ne može funkcionirati izolirano.

Znamo što mislite – naučiti drugi jezik je jednostavno preteško. Uzmete li u obzir činjenicu da je većina ljudi na svijetu višejezična, ne postoji razlog da i vi ne budete dijelom te većine. Potrebno je samo odvojiti određeno vrijeme i uložiti potreban trud kako biste to postigli.

Kako vas učenje jezika može pripremiti za sve više globaliziranu budućnost?

Imati globalni svjetonazor znači moći razmišljati kao da je cijeli svijet vaš dom. Kako biste to postigli, potrebno je biti otvoren za prihvaćanje međukulturnih razlika te uviđanje zajedničkih obrazaca. U svijetu koji se neprestano smanjuje i isprepliće, globalni je svjetonazor profesionalna vještina. Samo oni koji razmišljaju na taj način mogu pomoći organizacijama da djeluju internacionalno. Takav vam svjetonazor omogućuje usporediti sve što znate o svojoj kulturi sa svime što znate o drugim kulturama, što vam omogućuje razmišljanje izvan okvira i reagiranje na okolnosti na najprikladniji i najproduktivniji način.

Kako učenje jezika utječe na oblikovanje svjetonazora i pripremu za budućnost?

Konkretno, učenje jezika:

Izoštrava vašu kulturnu inteligenciju

Sjetite se prilike kad ste se zadnji put našli sa starim prijateljima s kojima ste odrasli. Pretpostavljamo da ste ih savršeno dobro razumjeli, interpretirali njihov smisao za humor, društvene geste, govor i sl. Kulturna inteligencija proširuje sposobnost razumijevanja i onih koji pripadaju drugim kulturama. Kako se ovdje uklapa jezik? Pa, osim što je način komunikacije, jezik je ujedno i sustav pomoću kojega stvaramo stvarnost u kojoj živimo. Kad učite strani jezik, dobivate insajderski uvid u način razmišljanja nekoga tko govori tim jezikom. Studiranje ili rad u inozemstvu fantastični su načini za povećanje kulturne inteligencije, a ovladavanje tek osnovnom razinom jezičnih vještina u nekom drugom jeziku također mogu povećati vaše sposobnosti.

Otvara svijet prepun prilika

Poznavanje jezika najjednostavniji je način za iskorištavanje mogućnosti i iskustava na drugom kraju svijeta. Mnogi studijski programi pružaju mogućnosti za život i učenje u drugim zemljama, a uronjenost u kulturu nesumnjivo je jedan on najbržih načina za učenje jezika. No samim tim što se nalazite u drugoj zemlji ne znači da je sav posao već obavljen. Morate imati znatiželjan um i uložiti puno truda. Slušajte glazbu, gledajte filmove, družite se s lokalcima i sl. kako biste ojačali svoje jezične vještine i povećali svoju kulturnu inteligenciju.

Razvija vašu internacionalnu svijest

Što ste više izloženi jeziku koji učite i ljudima koji njime govore, više ste svjesni i internacionalnih političkih, društvenih, medijskih itd. događaja. Temeljiti pristup učenju jezika uvijek uključuje i upoznavanje s poviješću i umjetnošću, stoga biste mogli početi i čitati klasike književnosti na odabranom jeziku ili pak gledati kultne filmove na tom jeziku. Praćenjem raznih online portala s vijestima na drugom jeziku možete izbrusiti svoje jezične vještine, a ujedno se i informirati o novostima te regije.

Otvara veće prilike za zaposlenje

Učenje drugog jezika otvara brojne prilike za zaposlenje. Broj kompanija koje otvaraju svoja vrata u raznim zemljama raste, stoga im trebaju i zaposlenici koji govore barem jednim stranim jezikom. Žele li svoja vrata imati otvorena duži period, tada znaju da njihovi zaposlenici moraju moći komunicirati na jeziku zemlje u kojoj se nalaze. Ako ste svoju sreću pronašli lokalno i ne planirate rad preko granica, poznavanje drugog jezika može biti prednost u odnosu na druge zaposlenike koji se time ne mogu pohvaliti u svojem životopisu.

Održava vaš mozak mladim

Proces učenja novog jezika ima neposredan i pozitivan utjecaj na vašu mentalnu agilnost. To je važno jer mentalna agilnost povećava vaš fokus, vašu produktivnost i sposobnost da ostanete smireni i sabrani. Nažalost, upravo te funkcije mozga prve gubimo tijekom starenja. Kod menadžerskih i upravljačkih pozicija, te su sposobnosti preduvjet za uspješno obavljanje posla. Stoga, bez obzira na vašu starost, poznavanje dvaju ili više stranih jezika može imati pozitivan utjecaj na vaš mozak, osigurati duži raspon pažnje i snažniju sposobnost pamćenja.

Gradi globalnu mrežu

Prijateljstva sklopljena tijekom učenja stranog jezika uvijek su posebna i često imaju posebno mjesto u našim srcima i sjećanju. Vi to prijateljstvo pamtite kao odnos koji je nastao dok ste komunicirali s drugom osobom na stranom jeziku, a ta osoba će vas pamtiti kao nekoga tko se izrazito potrudio naučiti i cijeniti njegov način viđenja svijeta. Što više vremena provedete u drugoj zemlji, to su veće šanse da ćete formirati snažna prijateljstva. Pa čak i da ne upoznate svog najboljeg prijatelja, svejedno širite svoju globalnu mrežu, što je u današnjem poslovnom svijetu dragocjeno.

Učenje novog jezika nije samo štrebanje vokabulara i gramatičkih pravila. Ono je razvoj globalnog svjetonazora i upoznavanje kako uvažavati način na koji drugi vide svijet.
Jezici se mijenjaju i evoluiraju, rađaju i umiru. Na Europski dan jezika podsjećamo se da i mi trebamo raditi na vlastitom razvoju i unaprjeđenju vještina.

povezani sadržaj