Siječanj je već davno iza nas. I neka je. Blago rečeno, opterećuje. Traži puno. Očekuje da ćemo započeti nešto novo, kvalitetnije, pametnije, drugačije, organiziranije,… I još k tome, nešto što će biti trajno (čitaj: nešto što će nas motivirati minimalno dulje od jednog kvartala).

Budimo iskreni, to nije realno!

Kao i svake godine, sjurili smo se u novo 12 mjesečno razdoblje s van standardnim očekivanjima „hrabro“ prkoseći oblaku krize koji pritišće sve što postoji. I to onako „pod mus“, ne stigavši se pošteno niti osvrnuti na ono što je bilo loše i što bi valjalo mijenjati – a toga je uvijek podosta, nemojmo se lagati.

Vjerujemo da ste već postavili ciljeve za 2023. za svoj tim, odjel, kompaniju ili su to za vas napravili drugi. Ako niste, sad je najbolje vrijeme da to učinite. Pritom vodite računa da tome pristupite na mudar, odnosno, SMART način.

Naravno, i za vaše osobne ciljevi možete upregnuti SMART metodologiju.

Mi za vas ovog puta imamo nešto drugo na umu. Ove godine dozvolite sebi drugačiji i kreativniji pristup ciljevima.

O čemu se radi? Umjesto klasičnog pristupa u postavljanju osobnih ciljeva, predlažemo nešto jednostavnije, ali i odvažnije. Trud će se isplatiti jer ta bi odvažnost mogla imati dalekosežniji pozitivni učinak nego dosadašnja praksa. Jedan od razloga je to što se postojeće poslovno, ali i životno okruženje ne može opisati kao stabilno i predvidivo, već složeno, neizvjesno, ne-linearno, paradoksalno i ponekad nebulozno. Bez presedana.

Što činiti? Osobne ciljeve preformulirajte u nešto što je vama privlačno i izazovno. Na primjer, ako u 2023. želite dovesti svoje vještine vodstva na novu razinu; želite više fokusa, odlučnosti, strukture i poštovanja, umjesto da si zadate bolno tipičan cilj npr. Usavršiti vještinu delegiranja i osloboditi vrijeme za razvoj ljudi i coaching, napravite zaokret. Zamijenite tu neprivlačnu formulaciju JEDNOM RIJEČJU. Naglašavamo, odabir prave riječi je bitan. Treba vam snažna i zvučna riječ koja će vas opisati u novom ciljanom ponašanju i za vas značiti promjenu i novo nastojanje. Mogli biste odabrati riječ poput: katalizator, delegator, aktivator, agens ili

Dakle, birate jednu riječ koju projicirate na mjesece pred sobom i koja će vam, skrenete li s zacrtanog puta, a to će se dogoditi, pomoći da se ponovno uskladite s vašom namjerom. Ta će vam riječ poslužiti kao SVJETIONIK na putu do osobne promjene.

Šarm ideje jedne riječi leži u osobnom izazovu. Treba nam hrabrost da iznjedrimo riječ koja će nas izbaciti iz zone ugode, smekšati krute principe, oslabiti obrasce i pozitivno utjecati na odnose, projekte, probleme s kojima ćete se susretati u ovoj godini. Mi sami, ali i naši klijenti oduševljeni smo ovim pristupom ciljevima, a ponajviše rezultatima koji bivaju vidljivi već u prvom tjednu primjene.

Da ne odajem odluke naših klijenta, otkrit ću vam svoju riječ. Nakon vrlo plodne godine PRIHVAĆANJA za ovu godinu autorica ovog teksta odabire riječ VODA. Ne, nikako ne želim biti mlaka voda. Želim utjeloviti univerzalne karakteristike vode u svim svojim nastojanjima;

načinu rada, razmišljanja, govora. Očekujem od sebe još veću apsorpciju, topivost, provodljivost, prilagodljivost, tolerantnost na stres, brige, strah, ljutnju, probleme, jadikovke … kao i biti transparentna i bistra, okrepljiva za okolina :). Siječanj je bio iznimno uspješan, no još je 11 vodenih mjeseci preda mnom :).

Kada razmišljate o vlastitoj motivaciji, o tome gdje ste u životu i što želite postići, predlažem da popustite u aspiraciji i de-specificirate svoje ciljeve. Isprobajte širi, znatiželjniji i otvoreniji pristup ovih narednih 11 mjeseci. Pokrenite ritual odabira jedne riječi, kako ga naziva Dr. Jason Fox. Ta jedna riječ poslužit će kao kontekstualna zvijezda Sjevernjača na putu prema naprijed. Donijet će uviđavnost, smirenost, odlučnost, asertivnost, organiziranost, popuštanje, izbjegavanje, ustrajnost, povjerenje, ….

Naravno, svoj osobni razvoj poduprite svime onime što je potrebno da vaši profesionalni ciljevi budu pravilno oblikovani i, uvjetovano time, i realizirani.

Pa da provjerimo. Koja bi riječ vas mogla oplemeniti u 2023.?

povezani sadržaj